Mi a bánatos bogyó az a Flat White?
A Lapos Fehér nyomában
A mai világ kávétrendjeit hétköznapi emberként szinte lehetetlen nyomon követni. Pont a múltkor láttam egy nagyon vicces paródiát arról, hogy milyen mikor egy idősebb hölgy bemegy egy étterembe és rendel. - Egy kávét kérnék! El tudjátok képzelni a pincér arcát, ahogy a szemöldöke felszalad a feje tetejére és kérdőn néz a bűntettéről mit sem sejtő nőre. -Kávét? Na de milyet? Alanyunk számára teljesen természetes, hogy egy sima feketét szeretne, így megismétli még egyszer. - Kávét kérnék. Emberünknek sem kellett több, vörösre váltan kezdte el kérdezgetni, hogy most akkor espresso, macchiato, cappuccino vagy mi a szösz legyen.
Szóval visszakanyarodva a mi témánkhoz, valóban nagyon nehéz eligazodni az italfajták labirintusában. Úgy érzem, hogy a legnagyobb dilemmát az a fránya Flat White okozza. Teljesen kívülállóként a Cafe Latte, a Latte Macchiato és a Flat White egy és ugyanaz. Mondanom sem kell, hogy ha egy olyan ember előtt hintenétek el egy ilyet, aki csak kicsit is ért a kávézáshoz szentségtörést követnétek el. :D Ezt megelőzendő, inkább adok nektek útmutatást, hogy legalább egy fikarcnyi fogalmatok legyen róla mi is más a Lapos Fehérben. A dolog annyiban áll, hogy míg a Lattéban 1/3 kávé 2/3 tej az arány, a Flat White esetében ez a kávé előnyére nő. Ezenkívül a a származási helyük is különbözik, első versenyzőnk Olaszországból érkezett, míg utóbbit Új-Zélandnak köszönhetjük. Emberi nyelvre lefordítva ez annyit jelent, hogy ha igazán tejes kávét szeretnél inni válaszd a Lattét, ha azonban egy kicsinykével több kávéízt szeretnél érezni a Lapos Fehér a neked való. ;)
Remélem így már bátran álltok oda holnap a pulthoz és kértek egy kávét a baristától! :D