Édentől Keletre! Egy hely a bevállalós kávékedvelőknek.

Kelet Kávézó és Galéria

Tudtuk, hogy egyszer eljön az a pillanat, amikor a jól megszokott tejeskávé helyett, más, különlegesebb kreációkat is meg kell kóstolnunk. A mai napot pont alkalmasnak találtuk arra, hogy elkezdjük a művelődést. Félelemmel, de ugyanakkor kíváncsisággal telve léptünk be a Kelet Kávézóba. A hely hangulata azonnal eloszlatja a kételyeket. Mindenfelé könyvek, képek és persze a frissen lefőtt fekete csodás illata. Nem voltunk benne biztosak, hogy jut majd nekünk hely, annyian voltak a kávézóban. A végén azonban mégiscsak székhez jutottunk az emeleten.

Már az első pillanattól kezdve megbecsült vendégeknek éreztük magunkat. Rendkívüli kedvességgel fordultak hozzánk az ott dolgozók. A pincérfiútól kértünk egy kis segítséget, hogy melyik újdonságot válasszuk, hiszen mi csak most kezdünk ismerkedni a világ más részein termesztett kávékkal. Kenya lett a befutó. Jobban mondva az onnan származó Gichuna. Ízeiben ribizlis és vérnarancsos, valamint intenzíven savas. Az ország kávéinak többsége szövetkezeten keresztül jut el ide, így ez egy igazán különleges kávé.  A Gichuna egy 17 zsákos tétel Peninna Mwanginak és fiának, illetve annak a mintegy 30-100 munkásnak köszönhető, akik szüret idején az ültetvényeken segédkeznek. Az általunk választott kávék mosott eljárással készülnek. Ebben az esetben kizárólag érett szemek kerülhetnek feldolgozásra. Az egységes érettség érdekében kézzel szüretelnek vagy a vegyesen szüretelt tételt gondosan átválogatják. Miután ez megtörtént eltávolítják a gyümölcshéjat,majd következhet a gyümölcshús. A kávégyümölcsöt fermentáló medencékbe öntik, ahol szabályozott hőmérsékleten a szükséges mikroorganizmusok elszaporodnak és gyakorlatilag "leeszik" a magokról a gyümölcshúst. A folyamat végét jelzi, ha a pergamenhéjon már nem érződik a gyümölcshús ragacsossága. Szóval ezután a rövid kis bevezető után, kezdetét is vehette a kóstolás.

https://issuu.com/casinomocca/docs/gichuna-magyar

20170125_165612_20170126135900634.jpg

20170125_153835_20170126140209831.jpg

Az egyik egy miniatűr kis csészében érkezett, a másik pedig egy lombikban, amit egy üvegpohár kísért. Színre is változást hozott, hiszen az eddig megszokott fekete helyett, ez egy vizes barna árnyalatban pompázott. Sokáig méregettük és szagolgattuk. A ribizli illatát sikerült felismernünk, valamint úgy nagy általánosságban a bogyós gyümölcsök aromáját véltük benne felfedezni. Szóval az illatminta után következhetett az ízpróba. Savas. Tényleg nagyon intenzíven savas volt. Utána egy kis gyümölcsös lecsengés. Számunkra mindenképpen szokatlan volt, mert eddig nem volt dolgunk hasonló itallal. A lombik kávé kevésbé volt erőteljes, jobban ki lehetett benne érezni a ribizli ízét. A filterkávé már nehezebb dió volt. A savasság a elején eléggé befolyásolta a további ízek felfedezését.

Mikor az utolsó cseppet is kiittuk a poharunkból, lementünk a baristákhoz, hogy további értékes információkat szerezzünk az elfogyasztott különlegességekről. Nagyon kedvesek voltak velünk és készséggel elmondták a kávékészítés fortélyait. Az ital 15 percig készül egy külön erre kifejlesztett gépben. A kávét a Casino Mocca szállítja nekik. Ebből a Gichuna keverékből 15 gramm kávét főznek le 250 ml vízzel. Egy muffinpapírhoz hasonló kis fehér eszköz segítségével szűrik át, majd lombikban szervírozzák.

20170125_165526_20170126140114570.jpg

20170125_165605_20170126140008064.jpg

                           

Összességében egy nagyon jó kísérletnek tartjuk az itt tett látogatásunkat. Az elkövetkezendőkben minél több ilyet szeretnénk tenni, különböző helyeken, más-más kultúrák kávéival. A Kelet Kávézó megalapozta a törekvésünket, hiszen az itt szerzett pozitív élmények után, nagy örömmel folytatjuk a kutatást. :)

Ár: 550 Ft/ 750 Ft

Értékelés: 6,5/10

https://www.facebook.com/keletkavezo/

http://www.casinomocca.hu/

Bartók Béla út 29, Budapest