"Kávé,kávé kell nekem!" - Az ital, aminek Bach még kantátát is szentelt!

Universitá del caffé

Ahogyan azt pár bejegyzéssel ezelőtt megosztottam már veletek, februárban részt vettem egy kávé tanfolyamon, ahol milliónyi érdekességet tudtam meg szenvedélyem tárgyáról. Most pedig eljött a pillanat, hogy ezeket felfedjem előttetek, mert remélem nektek is legalább annyira szórakoztató lesz olvasni, mint amilyen nekem volt hallgatni. :)

Az előző bejegyzésemben már elhintettem, hogy a szerelemnek volt köze ahhoz, hogy a kávé Brazíliába jusson, azonban ezt a történetet a végére hagyom, mert az én szívemhez ez a história került a legközelebb. ;)

coffee-beans-1364324519tbo.jpg

Szóval kezdjük inkább azzal, hogy miért is kell mindenkinek kávét innia. :D Erre a válasz rendkívül egyszerű, mert finom. Viccet félretéve, végeztek egy kísérletet, melyben egy ikerpárt vizsgáltak. Az egyikük kizárólag teát fogyaszthatott, míg a szerencsésebbiknek a mi kedvencünk jutott. Nem nehéz kitalálni, hogy szegény pára, akit teaivásra ítéltek, hamarabb távozott az élők sorából. Kávészerető barátunk túlélt mindenkit, a testvérét, az orvosát, sőt még magát a királyt is. Főzitek már azt a feketét, igaz? ;)

Nem mehetek el amellett, hogy a kávét majdnem minden nyelven hasonlóan mondják. (Nyelvészeti ártalom, elnézéseteket kérem.) Tehát gondoljunk csak bele angolul coffee, németül kaffee, spanyolul café, olaszul egy f-el több, Izlandon kaffi-nak mondják, a finneknél kahvi, oroszul кофе, és még Vietnámban is cá phé a becses neve.

35608285075_3ca59d883b_b.jpg

Az etiópok kaffának nevezték, ami valószínűleg a quwwa vagy cahuha szóból ered, ez pedig nem jelent mást, mint erőt és életerőt. Akárcsak mi a szakdolgozat íráskor, Jemenben a szufi szerzetesek is kávét fogyasztottak azért, hogy fent tudjanak maradni az éjjeli rituálékhoz. Zárójelben megjegyzem, hogy egy ilyen szufi szerzetesen keresztül jutott el a kávé Indiába, ugyanis emberünk a saját testére ragasztva vitte magával eme kiváló kávécserjéket.

1732-35 között készült el Johann Sebastian Bach kávékantátája, amivel tisztelegni szeretett volna ezelőtt a nemes ital előtt, amit maga is annyira kedvelt. Így már nem is lehet kérdés, hogy inni vagy nem inni? ;)

cantata.jpg

Drága olvasóim, most pedig elérkeztünk a személyes kedvencemhez. Azt már tudjuk, hogy Brazília a legnagyobb kávétermelő ország, na de, hogyan is kaparintották meg az első cserjét? Kérlek szépen, Francia Guyanaból (ami, nagyon meglepő módon a franciák gyarmata volt), ahová már eljutott a kávé, semmilyen körülmények között nem engedélyezték annak kivitelét. Sőt, konkrétan halálbüntetés járt érte. Francisco de Mallo Palheta úgy érezte, ez az ital megéri a kockázatot, így elcsábította a francia kormányzó feleségét, aki ennek annyira örült, hogy szolgálataiért cserébe egy kávécserjét adományozott búcsúajándékba a férfinak (belerejtette egy csokorba). Így esett e rémeset, melynek köszönhetően, ha valaki ma meghallja a kávé szót, elkerülhetetlen, hogy eszébe jusson Brazília. 

coffeaterm.jpg

A kávézás nekem szerelem és szenvedély, minden alkalommal elvarázsol és mosolyt csal az arcomra. Remélem sikerült átadnom legalább egy kis darabját ennek a remek tanfolyamnak, és azt is, hogy velem együtt néha nektek is felderült az arcotok. ;)

 http://espressoshop.hu/

Barista tanfolyam - kávészakértő képzés: 

https://www.espressokft.hu/kepzesek/barista-tanfolyam-kaveszakerto-kepzes/