weheartcoffee

2018.júl.08.
Írta: coffeeaddict komment

Sunday afternoon☀️

we.heart.coffee készítette ezt a képet.

Címkék: instagram

Coffee+your friend=perfection

34982670_1908656345871826_186280033071923200_n.jpg_640x800

we.heart.coffee készítette ezt a képet.

Kávé a nagyi nappalijában

Otthon a cukrászdában - ez a rövid mottó tökéletesen jellemzi a miliőt, ami az Asztalkában várja a kedves vendégeket. Remélem ma mindenki csinált valami szuper programot a szüleivel, hiszen köztudott, hogy gyereknap van. Engem anyukám elvitt erre a remek helyre, ami annyira belopta magát a szívembe, hogy nem is tudtam tovább várni a cikk megírásával.

img_8570.jpg

Cukrászdánk a Döbrentei tértől pár perc sétára található, egy templom közvetlen közelében. A kedves kis székeket rózsás párnák díszítik, a lámpaoszlophoz pedig színes biciklik vannak döntve, amik virágtartóként funkcionálnak.

img_8577.jpg

img_8576.jpg

Már a terasz látványától megjön az ember kedve a belépéshez. Antik bútorok, tükrök, csecsebecsék, virágok mindenfelé, egyszerűen olyan érzés, mintha a nagymama vagy esetleg dédnagymama nappalijába csöppentünk volna.

img_8561.jpg

img_8562.jpg

img_8560.jpg

img_8565.jpg

Legnagyobb örömünkre a választék is elkápráztató volt. Isteni sütemények sorakoztak a polcon, alig tudtuk lecsökkenteni kettőre a befutók számát. Sült sajttorta és német almatorta, már a nevük hallatán összefut a nyál az ember szájában. Fagyispult is volt ám, de azt már kicsit túlzásnak éreztük volna.

img_8563.jpg

Két cappucino-t kértünk még a desszertek mellé, majd helyet foglaltunk a teraszon. Elhihetitek, hogy óráknak tűnt az a pár másodperc, amíg a fotókat elkészítettem az ínycsiklandó tortákról. Szerencsére túléltük, kezünkbe vettük a kisvillát és belemártottuk isteni sütijeinkbe.

img_8571.jpg

Komolyan mondom, én ilyen finom sajttortát még soha nem ettem. Mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el ide, és kóstolja meg ezt a mennyei eledelt. Hamarosan megérkeztek a kávék is. Esküszöm, megpróbáltam érdeklődni arról, hogy mivel dolgoznak, de a nagy sietségben csak annyit válaszoltak, hogy nem újhullámos, sima olasz pörkölésű. Szóval be kell érjétek ennyivel, de ez a lényegen hálisten nem változtat, nagyon finom volt. Jó vastag krémhabbal a tetején, gyönyörű szívecske díszítéssel.

img_8572.jpg

img_8573.jpg

Így ücsörögtünk itt, élveztük a napsütést, akár a magukat süttető kis gyíkok. Tökéletes gyereknapi program volt, de szerintem ide máskor is megéri visszatérni. :)

Értékelés: 8/10

Ár: 590 Ft

http://www.asztalkacukraszda.hu/

https://www.facebook.com/asztalka/

A kávé egy napja

Várok. Mikor jönnek már? Igaz, már megszoktam, hogy éjszaka sosem vesznek le a polcról, mégis minden egyes nap reménykedem. Tik-tak. Mindjárt 8 óra. Nyílik a szekrényajtó, farkasszemet nézek egy kócos hajú, fáradt arcú, résnyire nyílt szemű lánnyal. Félig vakon keresgél a szekrényben, én meg már alig bírok magammal. Eljött az én időm. A nagykanál ezüstös csillogása, a kintről beáramló fény, melegséggel tölti el szívemet. Majd minden olyan hirtelen történik. Gépbe berak, vizet betölt, gombot megnyom és tádám, a masina életre kel. Hangosan berreg és morog, majd elcsendesül. Ekkor megérzi. Az intenzív kávéillat belengi a szobát. A lány szájának sarkában megjelenik egy kicsi mosoly, de mondok jobbat. Mint téli álomból ébredő medve, egy másik nő is kidugja fejét a szobából. - Kész a kávé? - hallatszik a mindennapos kérdés, ami zene füleimnek. Ma vajon mibe öltöztetnek? A Barcelona feliratosba? A 100 éves mosómacis bögrébe? Esetleg a tavaly karácsonyra kapott piros orrú rénszarvasosba? Tűkön ülve várok. A csíkos szőrmók lett a befutó. Bevallom, gondoltam, az a kedvence. Csak akkor nem abból issza, ha napokig lusta elindítani a mosogatógépet. Nehogy azt higgyétek, hogy ezzel vége az izgalmaknak, most jön csak a java! Miután gyönyörű alakot öltöttem a mosómedvés csészében, nyílik a hűtőajtó. Gyere barátom, már alig várlak, végre újra találkozunk! Remélem a mandulatejet választja, a zabtejtől feláll a szőr a hátamon, igazi kis méregzsák... Nem jött be, kókusz lett, na sebaj... előveszem a legszebb mosolyom, csak kijövünk valahogy. Hogy is kezdjem? Mit is mondjak? Khm... - Szia, te még új vagy itt, igaz? - Szia, igen, tegnap érkeztem. Csupán 4 szó volt, de a hang, ami hozzá társult leírhatatlan. Dallamos, csicsergő, szinte angyali. Azt hiszem, ez szerelem.

Mi a bánatos bogyó az a Flat White?

A mai világ kávétrendjeit hétköznapi emberként szinte lehetetlen nyomon követni. Pont a múltkor láttam egy nagyon vicces paródiát arról, hogy milyen mikor egy idősebb hölgy bemegy egy étterembe és rendel. - Egy kávét kérnék! El tudjátok képzelni a pincér arcát, ahogy a szemöldöke felszalad a feje tetejére és kérdőn néz a bűntettéről mit sem sejtő nőre. -Kávét? Na de milyet? Alanyunk számára teljesen természetes, hogy egy sima feketét szeretne, így megismétli még egyszer. - Kávét kérnék. Emberünknek sem kellett több, vörösre váltan kezdte el kérdezgetni, hogy most akkor espresso, macchiato, cappuccino vagy mi a szösz legyen.

Szóval visszakanyarodva a mi témánkhoz, valóban nagyon nehéz eligazodni az italfajták labirintusában. Úgy érzem, hogy a legnagyobb dilemmát az a fránya Flat White okozza. Teljesen kívülállóként a Cafe Latte, a Latte Macchiato és a Flat White egy és ugyanaz. Mondanom sem kell, hogy ha egy olyan ember előtt hintenétek el egy ilyet, aki csak kicsit is ért a kávézáshoz szentségtörést követnétek el. :D Ezt megelőzendő, inkább adok nektek útmutatást, hogy legalább egy fikarcnyi fogalmatok legyen róla mi is más a Lapos Fehérben. A dolog annyiban áll, hogy míg a Lattéban 1/3 kávé 2/3 tej az arány, a Flat White esetében ez a kávé előnyére nő. Ezenkívül a a származási helyük is különbözik, első versenyzőnk Olaszországból érkezett, míg utóbbit Új-Zélandnak köszönhetjük. Emberi nyelvre lefordítva ez annyit jelent, hogy ha igazán tejes kávét szeretnél inni válaszd a Lattét, ha azonban egy kicsinykével több kávéízt szeretnél érezni a Lapos Fehér a neked való. ;)

Remélem így már bátran álltok oda holnap a pulthoz és kértek egy kávét a baristától! :D

cafe-coffee-flat-white-1582555.jpg

"Kávé,kávé kell nekem!" - Az ital, aminek Bach még kantátát is szentelt!

Ahogyan azt pár bejegyzéssel ezelőtt megosztottam már veletek, februárban részt vettem egy kávé tanfolyamon, ahol milliónyi érdekességet tudtam meg szenvedélyem tárgyáról. Most pedig eljött a pillanat, hogy ezeket felfedjem előttetek, mert remélem nektek is legalább annyira szórakoztató lesz olvasni, mint amilyen nekem volt hallgatni. :)

Az előző bejegyzésemben már elhintettem, hogy a szerelemnek volt köze ahhoz, hogy a kávé Brazíliába jusson, azonban ezt a történetet a végére hagyom, mert az én szívemhez ez a história került a legközelebb. ;)

coffee-beans-1364324519tbo.jpg

Szóval kezdjük inkább azzal, hogy miért is kell mindenkinek kávét innia. :D Erre a válasz rendkívül egyszerű, mert finom. Viccet félretéve, végeztek egy kísérletet, melyben egy ikerpárt vizsgáltak. Az egyikük kizárólag teát fogyaszthatott, míg a szerencsésebbiknek a mi kedvencünk jutott. Nem nehéz kitalálni, hogy szegény pára, akit teaivásra ítéltek, hamarabb távozott az élők sorából. Kávészerető barátunk túlélt mindenkit, a testvérét, az orvosát, sőt még magát a királyt is. Főzitek már azt a feketét, igaz? ;)

Nem mehetek el amellett, hogy a kávét majdnem minden nyelven hasonlóan mondják. (Nyelvészeti ártalom, elnézéseteket kérem.) Tehát gondoljunk csak bele angolul coffee, németül kaffee, spanyolul café, olaszul egy f-el több, Izlandon kaffi-nak mondják, a finneknél kahvi, oroszul кофе, és még Vietnámban is cá phé a becses neve.

35608285075_3ca59d883b_b.jpg

Az etiópok kaffának nevezték, ami valószínűleg a quwwa vagy cahuha szóból ered, ez pedig nem jelent mást, mint erőt és életerőt. Akárcsak mi a szakdolgozat íráskor, Jemenben a szufi szerzetesek is kávét fogyasztottak azért, hogy fent tudjanak maradni az éjjeli rituálékhoz. Zárójelben megjegyzem, hogy egy ilyen szufi szerzetesen keresztül jutott el a kávé Indiába, ugyanis emberünk a saját testére ragasztva vitte magával eme kiváló kávécserjéket.

1732-35 között készült el Johann Sebastian Bach kávékantátája, amivel tisztelegni szeretett volna ezelőtt a nemes ital előtt, amit maga is annyira kedvelt. Így már nem is lehet kérdés, hogy inni vagy nem inni? ;)

cantata.jpg

Drága olvasóim, most pedig elérkeztünk a személyes kedvencemhez. Azt már tudjuk, hogy Brazília a legnagyobb kávétermelő ország, na de, hogyan is kaparintották meg az első cserjét? Kérlek szépen, Francia Guyanaból (ami, nagyon meglepő módon a franciák gyarmata volt), ahová már eljutott a kávé, semmilyen körülmények között nem engedélyezték annak kivitelét. Sőt, konkrétan halálbüntetés járt érte. Francisco de Mallo Palheta úgy érezte, ez az ital megéri a kockázatot, így elcsábította a francia kormányzó feleségét, aki ennek annyira örült, hogy szolgálataiért cserébe egy kávécserjét adományozott búcsúajándékba a férfinak (belerejtette egy csokorba). Így esett e rémeset, melynek köszönhetően, ha valaki ma meghallja a kávé szót, elkerülhetetlen, hogy eszébe jusson Brazília. 

coffeaterm.jpg

A kávézás nekem szerelem és szenvedély, minden alkalommal elvarázsol és mosolyt csal az arcomra. Remélem sikerült átadnom legalább egy kis darabját ennek a remek tanfolyamnak, és azt is, hogy velem együtt néha nektek is felderült az arcotok. ;)

 http://espressoshop.hu/

Barista tanfolyam - kávészakértő képzés: 

https://www.espressokft.hu/kepzesek/barista-tanfolyam-kaveszakerto-kepzes/ 

Friyaay coffee

29739172_188630091776231_8108150286293401600_n.jpg_640x799

we.heart.coffee készítette ezt a képet.

Kalandozás színes fagyik között, hol a kávé meseszép!

Egy csajos este kezdőpontjának szemeltük ki a Damniczki cukrász manufaktúrát.

img_6992.jpg

A két kedvenc dolog az életemben a kávé és a süti itt mind megtalálható. ;) Ráadásul nem is akármilyenek! Ezekhez fogható gyönyörű kreációkat én még nem láttam. Művészi pontossággal kidolgozott minden egyes porcikájuk.

A fagyik pedig ellenállhatatlanok. A színskála minden árnyalatában pompáznak és a választható ízvilág se semmi. Nem volt még szerencsém tökmagosat kóstolni, de itt ezt is megtehettem. Tonkababos, narancsos sütőtök, fehércsokis keksz és még sorolhatnám a lehetőségeket. Drága barátnőm a karamellás tonkababos csoda mellett tette le a voksát, míg én a a hagyományos török mogyorónál maradtam.

img_6995.jpg

Az emeleten foglaltunk helyet, ahol hatalmas bőrkanapék, fotelek és székek szolgálnak a vendégek kényelmére. A falakon gyönyörű rajzok és képek, a lépcsőn és az asztalokon virágok várnak.

Kétféle kávéból lehet választani, mindig van egy világos és egy sötét pörkölésű. Az ízvilág folyamatosan változik, hiszen a kávé fajtákat gyakran cserélik. Mi a világos pörkölésűt kértük, és milyen jól tettük. Isteni volt minden korty! Azt is meg kell említenem, hogy percekig csak bámultuk az elénk rakott csészét, olyan szépen volt kidekorálva.

img_7003.jpg

img_7006.jpg

A fagyi is fenomenális volt, apránként az összeset ki kell majd próbáljuk! :D A kávézó minden egyes pontja gyönyörű, az ember bent úgy érzi, mintha Tündérországba csöppent volna, vagy Párizsba. :)

img_7001.jpg

img_7002.jpg

img_6993.jpg

Az biztos, hogy ide visszajövünk, mind a kávé, mind a miliő miatt! ;)

Ár: 700 Ft

Értékelés: 9/10

https://www.facebook.com/damniczkibudapest