Szösszenetek a kávé világából! Tanfolyam rajongóknak :)

Università del Caffè

Aki ismer engem az tudja, hogy szenvedélyem a kávézás és minden, ami ezzel kapcsolatos. Nem véletlen írom ezt a blogot, és iszom meg több pohár kávét naponta.:D Így esett, hogy az egyik karácsonyi ajándékom egy gourmet tanfolyamot rejtett, mely 4 óra kalandozást jelent a kávé világában. Szóval szombat reggel elindultam a Nagytemplom utcába, hiszen az itt található Grund nevű hely adott otthont a képzésnek. Mindezt az illy szervezi, ami egy nemzetközileg elismert olasz kávémárka, ráadásul az alapítója magyar. Az Università del Caffè 2003 óta működik 26 országban. Mint azt mostanra már gondolhatjátok, ez egy különleges bejegyzés lesz, hiszen most nem egy kávézót fogok nektek bemutatni, hanem a tanfolyamon szerzett élményeimet szeretném megosztani veletek, és remélem legalább annyira fogjátok élvezni, mint én az ottlétet. 

img_6746.JPG

A legelső dolog, amiről szó esett, az nem volt más, mint, hogy a kávé a második legnagyobb tőzsdei árucikk, az olaj után. Több, mint 50 országban termelik, ezek közül a legnagyobb természetesen Brazília. Összesen 144 millió zsák kávét termelnek egy évben, ami 8 millió tonnát jelent. Rengeteg, nem igaz? Még belegondolni is hihetetlen.

Talán az egyik számomra legsokkolóbb pillanat az volt, mikor fény derült arra, hogy hol is isznak a legtöbb kávét. Megtudtam ugyanis, hogy a skandináv országokban isszák messze a legnagyobb mennyiséget, közülük is Finnország áll az élen, 12kg/év/fős fogyasztással. Váratlan, ugye?

Rengeteg érdekességet hallottam ezen a tanfolyamon, amiknek külön bejegyzéseket szeretnék majd szentelni, így nem lövök le előre minden poént. :)

Visszatérve a szombati tanfolyamhoz, sor került egy vak kóstolásra is, ahol egy arabica, egy robusta, és egy vegyes kávét tettek elénk. Szagolgattuk, nézegettük és megpróbáltuk kitalálni, hogy vajon melyik melyik lehet. Az egyik jóval sötétebb volt a másiknál, és az illata is kissé "ázott föld" szagú volt. Erről már korábban szót ejtettek, így aki ezt megérezte az rögtön tudta, hogy ez bizony a robusta lesz. A másik kettőt számomra már nehezebb volt elkülöníteni, így miután elárulták, hogy a 2-es a vegyes és a 3-as az arabica próbáltam magamba szívni az aromák jellegzetes jegyeit. Nem állítom, hogy most már 100%-os biztossággal meg tudnám állapítani, hogy arabicát tesznek elém, de remélem jó úton járok.

img_6733.jpg

Az elméleti rész után következhetett a gyakorlat. Megtanulhattuk a tökéletes espresso készítés fortélyait, hogy akár otthon, akár egy kávézóban ezentúl olyan kávét kapjunk, ami tényleg tökéletes. 25 ml forró víznek kell, hogy átfolyjon a kávén 30 másodperc alatt. Pontosan megadott adagra, hőmérsékletre és nyomásra van szükség.

img_6747.JPG

Lehet ezt még fokozni? Hát hogyne! Érkezzen a tejhab! Nincs olyan ember, aki ne érezné magát a fellegekben, mikor bekanalazza a cappuccinója tetején lévő sűrű fehér habot, ami valójában krém. ;) Bevallom őszintén, én is rengetegszer próbálkoztam már tejhabot készíteni otthon, de a tökéletes csak nem akart összejönni. Itt azonban egy képzett barista osztotta meg velünk tudományát. Sorban egymás után főztük az espressókat, utána pedig a tejhab következett. Nagyon izgatott voltam, még a kezem is remegett. Tudtam, hogy egy kávénál csak egy esélyem van, mert ha elrontom, nem lehet újracsinálni. Szerencsére a barista srác nagyon segítőkész volt és az első kávém tetején egy már-már szívhez hasonlító alakzat kezdett kirajzolódni. Én annyira boldog voltam, majd kiugrottam a bőrömből. Még 3x vagy 4x kivártam a sort, próbálkoztam, hogy aztán elvarázsolhassam az otthoniakat a tehetségemmel. :D (Zárójelben megjegyzem a szívecske otthon még nem sikerült, de a tejhab isteni lett!:D)

img_6749.JPG

Egy szó, mint száz, minden percét imádtam, azóta is szórakoztatom a körülöttem lévőket az itt tanult okosságokkal. Ti sem maradtok ki ebből, hiszen a következő bejegyzésemből megtudhatjátok, hogyan játszott szerepet a szerelem abban, hogy a kávé Brazíliába jusson.

Addig is a KÁVÉ legyen veletek! :)

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Ár: 13.990 Ft

 https://www.espressokft.hu/kepzesek/gourmet-kave-tanfolyam-kaverajongo-kepzes/